Het PAASVUUR 
 
D'r is er maar 1 die boake bouwen kan en dat is Holterbrook! 

 

Dit is een echte traditie in het dorp Holten waar ook nog een heuse competitie is tussen de verschillende buurtschappen wie de grootste of de mooiste BOAKE (=paasvuur in het dialect) heeft gebouwd.
Het is natuurlijk niet zo zeer de kunst om een grote boake te bouwen, ( dat is voor de grotere buurtschappen makkelijk daar zij meer mensen ter beschikking hebben) het in ons dorp juist de bedoeling wie de mooiste boake kan bouwen. er word op zaterdagmiddag voor Pasen door een deskundige jury een rondgang gemaakt langs de verschillende boakes, om 20:00 uur is er dan de prijs uitreiking in cafe Bie Toontje (voorheen cafe am bahnhof) in Holten.

De Boake wordt traditiegetrouw de 1e paasdag rond de klok va 21:00 aangestoken door de landeigenaar, tenzij men de 1e prijs heeft gewonnen in het bouwen van de grootste boake, (dit zou eigenlijk naar de mooiste boake moeten ! ) dan steekt de burgervader van 
de gemeente Rijssen-Holten  de Boake aan.
Traditie getrouw is dit vaak een uitermate gezellig samen zijn waar vele bezoekers uit de weideomtrek op afkomen. voor een hapje en een drankje is er ook gezorgd.
Kom beslist eens kijken, trek de oude kleren aan en ga tussen de mensen staan en geniet van dit prachtige  traditionele schouwspel, het duurt vaak tot in de late uurtjes alvorens de laatste bezoekers weder huiswaarts keren. De echte boake bouwers blijven vaak de hele nacht bij de boake.

De Boake's  worden gebouwd van snoeihout en hout wat moet worden gekapt ivm. het beheren van de bossen rond om ons mooie bosrijke dorp. 

Een groep jonge lui (vanaf 10 jaar, jonger wordt wel erg onverantwoord) begint vaak al eind december of begin januari met het verzamelen van hout voor de boake, in de laatste weken voor Pasen wordt de groep vaak verstekt door de andere buurt bewoners, met als gevolg dat de boake er op 1e paasdag weer schitterend bijstaat alvorens deze die avond in de hens wordt gestoken.

    

       


 De Boakebouwers en de Burgermeester

  

op 1e paasdag in de  middag komt de plaatselijke brandweer nog even e.e.a. controleren en geeft dan een definitief ontsteek advies voor die avond. 

een overzicht van de winnaars van de schoonheidsprijs sinds 1991

1991 Holterbroek          2008  De Beuseberg
1992 Holterbroek          2009  Holterbroek
1993 Holterbroek          2010  Holterbroek
1994 Holterbroek          2011  De Beuseberg
1995 Holterbroek          2012  De Beuseberg
1996 De Beuseberg       2013  De Beuseberg
1997 De Beuseberg       2014  De Beuseberg
1998 Holterbroek          2015  De Beuseberg
1999 Holterbroek          2016  De Beuseberg
2000 De Beuseberg       2017  De Beuseberg
2001 MKZ (geen paasvuur gebouwd)
2002 Holterbroek          2018  HOLTERBROEK
2003 De Beuseberg
2004 De Beuseberg
2005 Holterbroek
2006 Beuseberg
2007 Holterbroek

Totslot:

we moeten er met z'n allen voor zorgen dat dit soort tradities in ere blijven, laten we er voor zorgen dat we de veiligheid rondom de bouw en tijdens het paasvuur niet uit het oog verliezen.
We zien helaas soms wel erg jonge jeugd tussen trekkers en shovels lopen, een ongeluk zit in een klein hoekje en zou het totale einde kunnen betekenen voor de prachtige traditie. (ouder en bouwers draag uw verantwoordelijkheid)
De milieuschade die zou ontstaan door het verbranden van zo'n grote hoeveelheid hout in een keer is volgens onder zoek bij dit soort verbrandingen waar zoveel hitte vrijkomt een veelvoud minder als zouden we dit hout moeten versnipperen of in kleine hoeveelheden verbranden.

 

 

 

 

 

 

 

filmpjes die zijn te bekijken: Boake HBK 2015 en Boake keuren 2016

 

In 2018 werd er fanatiek aan een poasboake gebouwd op 't Holterbrook.

Jong en oud hebben er weer voor gezorgd, dat er een fantastisch mooie boake stond, die dit jaar met de schoonheidsprijs werd beloond.

Ook werd de ontvangstprijs weer in de wacht gesleept. GEWELDIG!

Hoe deze mooie boake tot stand kwam, is te zien d.m.v. de foto's, gemaakt door Holterbrooker en bestuurslid HBK Ben Vledder.

 

POASBOAKE HBK 2018

 

terug naar de 1e pagina