BEZOEK NIDO HOLTEN 4 NOVEMBER 2016

 

Vrijdag 4 november meldden zich 36 Holterbroekers bij de NIDO fabriek aan de Handelsweg in Holten. In de kantine werden we door Erwin Sluiter hartelijk ontvangen met koffie/thee en cake en een mooie presentatie over het bedrijf. Wist u dat het bedrijf begon bij de smid Herman Klein Velderman? Hij kreeg in 1949 opdracht van Rijkswaterstaat om een zoutstrooier te ontwikkelen. Voorheen ging dat nog met de spade. Na de geweldige ontwikkelingen en veel 'denk en samenwerking 'met alle medewerkers binnen het bedrijf, groeide het bedrijf enorm. Door interesse, ook uit het buitenland, kwam het tot een fusie met de Aeb-groep en heet het nu Aebi Smidt Nederland en heeft het fabrieken in meerdere landen, waaronder ook 2 in Amerika.

Het is niet bij sneeuwschuivers en zout/zandstrooiers alleen gebleven, er word in landen met zware vorstperiodes ook met pekelwater gesproeid en er zijn veegmachines en hellingmaaiers ontwikkeld. Zelfs airportsproeiers, die landingsbaan breed zijn, zorgen er voor dat het luchtverkeer veilig kan opstijgen en landen.

Een rondleiding door het bedrijf liet ons zien hoe mooi, groot, schoon en goed georganiseerd er gewerkt word! Er is een warmteterugwinningssysteem, dat er voor zorgt dat het overal altijd 19 graden is, zodat alle onderdelen op temperatuur zijn, dit is o.a. belangrijk voor de bestickering, die voor alle landen en veiligheidsnormen weer verschillend zijn. Er word alleen op bestelling gefabriceerd, na 8 weken is de bestelling klaar! De ong. 210 medewerkers in Holten zijn over het algemeen zeer trouw aan het mooie bedrijf, velen zijn er al lang in dienst en er zijn er waarvan zelfs de vaders er hebben gewerkt.

Na nog even nagepraat te hebben, onder genot van een drankje, werd Erwin Sluiter hartelijk bedankt. Het was een leerzame avond en wij kunnen in het vervolg met nog meer bewondering naar de gladheidsbestrijding kijken.